Γιόγκα και απώλεια βάρους

Γιόγκα και απώλεια βάρους.

Πώς συνδέονται;

 

Η γιόγκα διατηρεί τους ανθρώπους σε φόρμα για περίπου 5.000 χρόνια, και τα πολλαπλά οφέλη της στην υγεία είναι ακόμα ένα μυστήριο που απασχολεί σταθερή πια την ερευνητική επιστημονική κοινότητα.

 

Όμως τι συμβαίνει με την απώλεια βάρους; Μπορεί να συμβάλει η γιόγκα στο να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος ή ακόμα και στο να χάσουμε μερικά περιττά κιλά;

 

Μια σημαντική μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2005 στο Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο Fred Hutchinson  και χρηματοδοτήθηκε από Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο της Αμερικής, ερεύνησε τα οφέλη της γιόγκα στον έλεγχο και την απώλεια βάρους.

 

Στη μελέτη συμμετείχαν 15.500 υγιείς, άνδρες και γυναίκες, 45-55 ετών, ηλικιακή ομάδα που συνήθως αντιμετωπίζει δυσκολίες με την απώλεια βάρους, και τείνει να “βάζει” μισό περίπου κιλό κάθε χρόνο καθώς ο αριθμός των θερμίδων που απαιτεί ο οργανισμός μειώνεται σημαντικά.

Για τους συμμετέχοντες στην έρευνα ορίστηκε ως κριτήριο μια πρακτική 30 λεπτών μία φορά την εβδομάδα για τέσσερα ή περισσότερα χρόνια κάτι που πολλοί δάσκαλοι της γιόγκα θα έλεγαν ότι είναι χαμένος χρόνος. 

 

Της μελέτης στο Τμήμα Επιστημών της Δημόσιας Υγείας του Hutchinson Center ηγήθηκε ο Alan R. Kristal, Dr.P.H., Καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. 

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν, όπως ανακοίνωσε ο Kristal, ότι “Άνδρες και γυναίκες που είχαν φυσιολογικό βάρος στην ηλικία των 45 ετών και ασκούνταν τακτικά στη γιόγκα, πήραν κατά τη διάρκεια αυτής της 10ετίας περίπου 1-2 λιγότερα κιλά από εκείνους που δεν έκαναν γιόγκα. Ταυτόχρονα, άνδρες και γυναίκες που ήταν υπέρβαροι και έκαναν γιόγκα έχασαν 2-3 κιλά, ενώ οι υπέρβαροι που δεν ασκούνταν στη γιόγκα όχι μόνο δεν έχασαν αλλά πήραν περίπου 8 κιλά στην ίδια (10ετή) περίοδο”

 

 

Με ποιον τρόπο συμβάλλει όμως η γιόγκα στην απώλεια ή διατήρηση του βάρους αφού οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν ήπιες πρακτικές στις οποίες η δραστηριότητα δεν είναι αρκετά αερόβια για να κάψει πολλές θερμίδες;  

 

 

ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ

Ο Kristal, μαθητής γιόγκα και ο ίδιος για πολλά χρόνια, θεωρεί ότι έχει να κάνει περισσότερο με την αυξημένη “ευαισθητοποίηση” του σώματος παρά με την ίδια την δραστηριότητα.

“Κατά τη διάρκεια μιας πολύ έντονης πρακτικής γιόγκα μπορείτε να κάψετε αρκετές θερμίδες και να χάσετε βάρος, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ασκούνται σε αυτό το είδος της γιόγκα”, είπε. “Από την εμπειρία μου, νομίζω ότι έχει να κάνει με τον τρόπο που η γιόγκα σας κάνει να γνωρίζετε περισσότερο το σώμα σας και αυξάνει την ενσυνειδητότητά σας.  Όταν έχετε φάει αρκετά, είστε πιο ευαίσθητοι στο αίσθημα της πλήρωσης αλλά και πιο συνειδητοί. Κι αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να σταματήσετε να τρώτε πριν φάτε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεστε.”

 

Ταυτόχρονα, η γιόγκα και ο διαλογισμός ενισχύουν τον αυτοέλεγχο κι έτσι είστε σε καλύτερη θέση να ελέγξετε τις παρορμήσεις και να μην ανοίξετε ΠΑΛΙ την πόρτα του ψυγείου για το γνωστό τσιμπολόγημα.

 

 ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Όταν έχουμε άγχος, το σώμα μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη, την γνωστή “ορμόνη του στρες”.  Η κορτιζόλη συνήθως συνεργάζεται με άλλες ορμόνες όπως η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη για να μας κάνει πιο γρήγορους, δυνατότερους, εξυπνότερους έτσι ώστε να ανταπεξέλθουμε στην στρεσογόνο κατάσταση με καύσιμο την γλυκόζη που παράγεται εκτάκτως στο ήπαρ.

 

Όταν όμως το στρες επιμένει, τότε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παραμένουν υψηλά κι αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων, οι οποίοι ανεβάζουν προσωρινά τα επίπεδα σεροτονίνης, κάνοντάς μας να νιώθουμε πιο ήρεμοι.

 

Πέρα από τον διαβήτη, την ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη και άλλες διαταραχές, τα παρατεταμένα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε παχυσαρκία.

Το διαλογιστικό κομμάτι της γιόγκα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην περίπτωση του άγχους μιας και η ενσυνειδητότητα μάς επιτρέπει να είμαστε περισσότερο παρόντες και να επιλέγουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις μας σε κάθε δεδομένη στιγμή.

 

 

 

Η γιόγκα είναι η ιδανική άσκηση για μακροζωία. Τα γόνατά σας, η σπονδυλική στήλη, τα ισχία και οι ώμοι σας θα σας ευγνωμονούν για όσα θα αποκομίσουν από τη γιόγκα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας χιλιάδων χρόνων. Ακόμα κι αν αντιμετωπίζετε μυοσκελετικά προβλήματα με έναν καταρτισμένο δάσκαλο μπορείτε να κάνετε θαύματα ενώ διατηρείτε ένα υγιές βάρος ή χάνετε τα περιττά κιλά.