Το φθινόπωρο είναι μια ευκαιρία!

Το φθινόπωρο είναι μια ευκαιρία!

Καθώς η μέρα μικραίνει, αν κοιτάξουμε καλύτερα μέσα μας θα δούμε ότι είμαστε σε μια μετάβαση. Αλλάζουμε κι εμείς, όπως αλλάζει η πλάση. Σε κάθε εποχή, υπάρχει μια διάθεση της φύσης για αλλαγή, που μπορεί να εμπνεύσει μια εσωτερική αναζήτηση, μια ενδοσκόπηση, έναν εποικοδομητικό προβληματισμό. Το φθινόπωρο φέρνει δροσερά πρωινά και βράδια, λιγότερο φως και περισσότερο σκοτάδι, πεσμένα φύλλα και μια ανανέωση σε κάθε επίπεδο.

 

Ακόμα κι αν σηματοδοτεί το τέλος της καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς και για κάποιους είναι ταυτόσημο με τη μελαγχολία, το φθινόπωρο είναι μια ευκαιρία: να γιορτάσουμε συνειδητά την αλλαγή της εποχής και να ακολουθήσουμε τον ρυθμό της ζωής. Είναι μια ευκαιρία να μετατοπίσουμε τη δική μας ενέργεια ώστε να φέρουμε στη ζωή και την καθημερινότητά μας αλλαγές παρόμοιες με αυτές που συντελούνται στη φύση.

 

Μπορούμε να αλλάξουμε χρώματα και, αφήνοντας πίσω τις έντονες καλοκαιρινές αποχρώσεις, να γεμίσουμε τις ντουλάπες και το σπίτι μας με ζεστά χρυσά, κόκκινα και καφέ, όπως τα φύλλα που πέφτουν και τα άνθη που μαραίνονται. Το φθινόπωρο, τα φυτά και τα δέντρα συγκεντρώνουν την ενέργειά τους βαθιά στις ρίζες. Έτσι μπορούμε κι εμείς να βυθιστούμε σε πιο ήσυχες, εσωτερικές αναζητήσεις, καλλιεργώντας τους σπόρους νέων προσπαθειών, που χρειάζονται βαθιά ενδοσκόπηση για να αναπτυχθούν. Μπορούμε να ζεστάνουμε το σώμα με τα αγαπημένα μας ροφήματα: καφέ, τσάι ή κακάο, αφήνοντας παράλληλα τον οργανισμό να αντλήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται αυτήν την εποχή από τα λαχανικά και τα φρούτα του φθινοπώρου. Κι όσο ο καιρός περνά και καθώς τα ζώα αρχίζουν να αναπτύσσουν το χειμερινό τρίχωμά τους που πυκνώνει και να προετοιμάζουν τα καταφύγιά τους εν όψει του χειμώνα, μπορούμε να ξεσκονίσουμε τα αγαπημένα μας πουλόβερ και πανωφόρια και να βγάλουμε σιγά σιγά κουβέρτες, παπλώματα και χαλιά δημιουργώντας μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα. Μπορούμε επίσης να ανάψουμε κεριά για να γεμίσουμε το σπίτι ζεστασιά και θαλπωρή.

 

Γιορτάζοντας συνειδητά το φθινόπωρο, αγκαλιάζουμε την αλλαγή (της εποχής και όχι μόνο) με τρόπο που μας επιτρέπει να ακολουθούμε τη ροή της ζωής και όχι να παλεύουμε εναντίον της. Συγχρονίζουμε τον εαυτό μας με τον ρυθμό της φύσης και του σύμπαντος και αφήνουμε τη ροή της ζωής να μας παρασύρει, να μας πάει μπροστά και να μας ωριμάσει καθώς προετοιμαζόμαστε για το φωτεινό μέλλον μας, μακριά από όσα δε μας εξυπηρετούν πια.

 

Αγκαλιάστε τα συναισθήματα που ξυπνά κάθε εποχή μέσα σας. Πάνω απ ‘όλα, γευτείτε και απολαύστε την αλλαγή, γνωρίζοντας ότι κάθε εποχή που φεύγει πολύ σύντομα έρχεται ξανά. Καθώς καλωσορίζουμε το φθινόπωρο, μυρίστε τα τελευταία αρώματα των λουλουδιών του καλοκαιριού και απολαύστε τη λυτρωτική δροσιά του φθινοπώρου που απλώνεται αργά στη φύση. Γιορτάστε τις νύχτες που μεγαλώνουν περνώντας χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και να θυμάστε πάντα ότι κάθε εποχή μπορεί να σας φέρει πιο κοντά στον κύκλο της ζωής και τον ρυθμό του κόσμου, φέρνοντας παράλληλα κάτι ξεχωριστό στη ζωή σας.