Μια κούπα τσάι

Μια κούπα τσάι

Το τσάι είναι σε πολλά μέρη του κόσμου μια όμορφη καθημερινή συνήθεια και όχι άδικα. Σίγουρα μια κούπα τσάι δεν μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος, μπορεί όμως να λύσει τα μικρά. Ηρεμία, γαλήνη, ενσυνειδητότητα και γενικά μια μικρή όαση με αρώματα μέσα στο χάος.

Το τσάι χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό. 

Πολλά βότανα και είδη τσαγιού συμβάλλουν στην διαχείριση του άγχους και του στρες. Η μέντα, τα ροδοπέταλα, το χαμομήλι και η λεβάντα έχουν ιδιότητες καταπραϋντικές, αγχολυτικές, ενώ μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς και το τζίντζερ έχουν μυοχαλαρωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Η θεανίνη, αμινοξύ που υπάρχει σε υψηλές συγκεντρώσεις στο μαύρο, πράσινο τσάι, στο oolong και στη matcha καταπολεμά φυσικά το στρες ενώ σε συνδυασμό με την καφεΐνη προσφέρει διαύγεια και καλύτερη συγκέντρωση.

Πέρα από τα οφέλη του τσαγιού, η διαδικασία προετοιμασίας του αποτελεί ένα μια τελετουργία σε πολλές κουλτούρες του κόσμου μας. Το βράσιμο του νερού, η σωστή θερμοκρασία, η σωστή ποσότητα βοτάνων, ολόκληρη η διαδικασία, που απαιτεί την προσοχή και συγκέντρωσή μας, από μόνη της μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη στη διάθεσή μας σε μια τόσο φορτισμένη και δύσκολη περίοδο.

 

Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε λίγο τσάι: 

 

 1. Παρατηρήστε τον ήχο του νερού που βράζει. Αν χρησιμοποιείτε ανοιχτό σκεύος εστιάστε την προσοχή σας στην κίνηση, το κόχλασμα και τις φυσαλίδες που δημιουργούνται αλλά και στον ατμό που αναδύεται. Απλώς παρατηρήστε, χωρίς αναλύετε τη διαδικασία.
 2. Φέρτε την επίγνωσή σας σε όλες εκείνες τις κινήσεις που κάνετε στην πορεία. Στο χέρι σας που ανοίγει το ντουλάπι, στην επιλογή και την επαφή με την αγαπημένη σας κούπα, το καυτό νερό που πέφτει στο τσάι.
 3. Παρατηρήστε το νερό να γεμίζει με χρώμα καθώς έρχεται σε επαφή με το τσάι μέχρι που γίνεται ομοιόμορφο. Τι χρώμα έχει; Είναι  γκρίζο, χάλκινο, φωτεινό πράσινο ή βυσσινί; 
 4. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να παρατηρήσει όλες τις κινήσεις καθώς αφαιρείτε το τσάι από το νερό. Όλους τους μικρούς ήχους και τις αισθήσεις γύρω από αυτές τις κινήσεις.
 5. Αν σκέφτεστε να προσθέσετε ζάχαρη ‘η μέλι, σταθείτε και αναλογιστείτε για λίγο.. Είναι απαραίτητο να το κάνετε; Χρειάζεται το σώμα σας πραγματικά κάτι από τα δύο; Ακούστε όσα σας λέει το σώμα σας.
 6. Πιάστε την κούπα ανάμεσα στις δύο παλάμες και νιώστε τη θερμότητα καθώς βαδίζετε προσεκτικά προς τον χώρο στον οποίο θα καθίσετε για να απολαύσετε το τσάι σας. Τι νιώθουν τα χέρια σας και πως κινείται η θερμότητα μέσα σε αυτά; Μέχρι που φτάνει;
 7. Αφού καθίσετε, κλείστε τα μάτια και κρατήστε την κούπα κοντά στο πρόσωπό σας. Αισθανθείτε τους θερμούς υδρατμούς να αγγίζουν το δέρμα. 
 8. Τι αρώματα απελευθερώνονται; Απολαύστε όλα τα αρώματα που εκλύονται κι αν μπορείτε να δείτε την προσοχή σας να χάνεται σε σκέψεις, εστιάστε ξανά στην όσφρηση.
 9. Αφήστε την πρώτη γουλιά να μείνει για λίγο στο στόμα. Ποιες γεύσεις  μπορείτε να αναγνωρίσετε; Φρούτα, μέλι, λουλούδια, μπαχαρικά; Τι αίσθηση αφήνει στο στόμα; Σας αρέσει; Θα προτιμούσατε να ήταν λιγότερο ή περισσότερο έντονο;
 10. Παρατηρήστε την τάση σας να πιείτε το τσάι γρήγορα και χωρίς να το απολαμβάνετε. Τι σας κάνει να βιάζεστε;
 11. Προτού αφήσετε την πρώτη γουλιά να κινηθεί προς τον οισοφάγο και την κατάποση, παρατηρήστε αυτήν την κίνηση. Είναι αυτόματη; Είναι συνειδητή; 
 12. Παρατηρήστε το τελευταίο σημείο στο οποίο μπορείτε να νιώσετε το τσάι και τη γεύση του πριν εξαφανιστεί στον οισοφάγο.
 13. Κάνετε μια μικρή παύση για να εντοπίσετε συναισθήματα και σκέψεις βιασύνης. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Επιτρέψτε στην επίγνωσή σας να διευρυνθεί και να είναι σε θέση να παρατηρήσει όλα όσα εκδηλώνονται σε αυτήν.
 14. Ανοίξτε τα μάτια και κοιτάξτε τριγύρω, χωρίς να κρίνετε όσα βλέπετε.
 15. Και τώρα επιστρέψτε στην κούπα με το τσάι. Τι έχει αλλάξει; Είναι ήδη λίγο χαμηλότερη η θερμοκρασία; Έχει αλλάξει η γεύση; 


Επαναλάβετε τα βήματα 7-15 με κλειστά ή ανοιχτά μάτια, παρατηρώντας κάθε φορά τη θερμοκρασία, την ένταση της γεύσης και των αρωμάτων, την τάση των γευστικών καλύκων της γλώσσας να προσαρμόζονται στις γεύσεις, τους μύς της στοματικής κοιλότητας να ζεσταίνονται και να μαλακώνουν.  Προσπαθήστε να δείτε αν συμβαίνουν αλλαγές στο σώμα αλλά και στο συναίσθημά σας.

Όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από μια μικρή διαλογιστική πρακτική. Θα σας βοηθήσει να επιβραδύνετε τη διαδικασία της σκέψης και να κάνετε ένα διάλειμμα από το άγχος, τις σκέψεις και την έγνοιες, να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των κινήσεών σας, της αίσθησης της όσφρησης και της γεύσης και να αναγνωρίσετε μοτίβα που έρχονται από τον προγραμματισμό της γρήγορης και έντονης καθημερινότητας!

Απολαύστε το!