H Yoga Nidra

H Yoga Nidra

Η Yoga Nidra μπορεί να μην μοιάζει σε τίποτα με τη yoga που γωρίζουμε και βλέπουμε σε μαθήματα και βίντεο, αλλά τα οφέλη της για την υγεία είναι βαθιά και σημαντικά.


Πρόκειται για μια μορφή καθοδηγούμενου διαλογισμού, που συχνά αναφέρεται ως ο ύπνος των yogis. Σε αντίθεση με άλλες μορφές yoga, δεν περιλαμβάνει σωματική κίνηση ή asanas αλλά βασίζεται στη βαθιά αναπνοή για να ηρεμήσει το μυαλό και να χαλαρώσει το σώμα.

 

Σύμφωνα με τη βέδικη παράδοση μια ώρα nidra ισοδυναμεί με 4 ώρες συμβατικού ύπνου και κάποια από τα κύρια οφέλη της δε διαφέρουν ιδιαίτερα από εκείνα μιας θεραπευτικής, ήρεμης νύχτας. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής, ωστόσο, οι ασκούμενοι παραμένουν σε μια κατάσταση ήπιας εγρήγορσης και δεκτικότητας, αφού χαλαρώνοντας συνειδητά όλα τα μέρη του σώματος και του νου, αφήνονται στα οφέλη της βαθιάς χαλάρωσης διατηρώντας πλήρη επίγνωση.  Αν παρακολουθήσει κάποιος ως παρατηρητής έναν ασκούμενο κατά τη διάρκεια της nidra ίσως θεωρήσει πως κοιμάται στ’αλήθεια!

 

Ο ύπνος των yogis διαφέρει επίσης σημαντικά από τον διαλογισμό, στον οποίο ο νους κινείται ανάμεσα σε κύματα Βήτα και Άλφα. Όταν εφαρμόζεται σωστά, μπορεί να μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με τον διαλογισμό όπως τον γνωρίζουμε αλλά επιτρέπει στους ασκούμενους να μπουν σε ακόμα χαμηλότερες συχνότητες. Προκαλεί τη βαθύτερη δυνατή κατάσταση χαλάρωσης, διατηρώντας παράλληλα πλήρη συνείδηση και μια ήπια δεκτικότητα, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε μέσω του διαλογισμού ούτε μέσω του συμβατικού ύπνου.

 

 

Η βαθιά χαλάρωση που επιτυγχάνεται μέσω της nidra μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

 

Σε έρευνες του 2013, η πρακτική της yoga nidra βελτίωσε το άγχος, την κατάθλιψη και τη γενική ευεξία σε γυναίκες που υπέφεραν από διαταραχές εμμήνου ρύσεως, εμμηνόπαυση  και ψυχολογικά προβλήματα. 

Άλλες έρευνες έχουν δείξει μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και θετική συμβολή στη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, αυτοάνοσων νοσημάτων, νευρολογικών διαταραχών και διαταραχών του ύπνου. Η yoga nidra έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη στην ομαλοποίηση των διακυμάνσεων της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα και στην βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2.

 

Είναι ειδικά δομημένη έτσι ώστε να επιτρέπει στο άτομο να χαλαρώσει, όχι μόνο σε φυσικό επίπεδο αλλά και στο λεπτοφυές επίπεδο της εσωτερικής ενέργειας.  Χαλαρώνοντας το μυαλό και το σώμα, η yoga nidra μπορεί να βοηθήσει σε θέματα όπως το άγχος, οι φοβίες, το μετατραυματικό στρες και η κατάθλιψη. Αμβλύνει τα συμπτώματα του στρες και της υπερκινητικότητας, ενισχύοντας την ανάπτυξη των τμημάτων του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τις γνωστικές και εκτελεστικές λειτουργίες, τα συναισθήματα και τον αυτοέλεγχο.

 

Μετά από έρευνα του αμερικανικού στρατού, που διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία , η πρακτική της yoga nidra εφαρμόζεται σταθερά σε πολλά νοσοκομεία βετεράνων για την θεραπεία του μετατραυματικού στρες και σύνθετων μετατραυματικών διαταραχών, ενώ εφαρμόζεται παγκοσμίως από επαγγελματίες υγείας με εξειδίκευση σε θέματα ύπνου, για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας.

 

 

Κάθε σώμα, ανεξάρτητα από το πόσο νεαρό, ηλικιωμένο ή ικανό είναι, μπορεί να βιώσει τα οφέλη της Yoga Nidra.

 

 Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας είναι καλά υποστηριγμένο και πως τίποτα δε θα διακόψει τη χαλάρωσή σας κατά τη διάρκεια της πρακτικής.

Όταν βρείτε την κατάλληλη θέση, πάρτε μια βαθιά ανάσα, αφεθείτε και ακολουθήστε τον ήχο της φωνής του καθοδηγητή σας.

 

Μέσω της Yoga Nidra μπορείτε να μπείτε στο βασίλειο του υποσυνείδητου και να δημιουργήσετε αποτελεσματικές, φαινομενικά μαγικές αλλαγές στη ζωή σας, και να χαλαρώσετε το νευρικό σας σύστημα με τον πιο ισχυρό φυσικό τρόπο που διατίθεται στον άνθρωπο.