H ευτυχία είναι απόφαση!

Η ευτυχία είναι απόφαση!

Καθώς πλησιάζει η μεγαλύτερη από εκείνες τις “καινούργιες αρχές” που επινόησε ο άνθρωπος για να φέρει στα μέτρα του αυτό που λέμε χρόνο, και μετά από μια χρονιά που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απόδειξη της ρευστότητας του κόσμου μας, μήπως να δούμε τι πραγματικά είναι η ευτυχία κι αν τελικά εξαρτάται από πράγματα και καταστάσεις που βρίσκονται έξω από εμάς; 

 

Και γιατί να μην κάνουμε προσωπική μας δέσμευση το να είμαστε ευτυχισμένοι, ό,τι κι αν φέρνει η ζωή στο δρόμο μας;

 

Όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι και προσπαθούμε αδιάκοπα γι’ αυτό. Μικρές στιγμές ευτυχίας μας κάνουν να γνωρίζουμε πώς είναι τόσο η ευτυχία όσο και η απουσία της. Την ψάχνουμε συχνά σε λάθος μέρη, προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε την κάθε δεδομένη κατάστασή μας με μια άλλη -καλύτερη φαινομενικά- που όμως συχνά μας κάνει να νιώθουμε ακόμη πιο δυσαρεστημένοι. Με τον τρόπο που οι τοξικομανείς πιστεύουν ότι η επόμενη δόση θα τους κάνει ευτυχισμένους κι οι υλιστές αναζητούν την ευτυχία στην επόμενη αγορά τους, πιστεύουμε κι εμείς πως η επίτευξη του επόμενου στόχου θα μας φέρει την ευτυχία. Μια προαγωγή, ένας τίτλος, ένα μεγάλο γραφείο κι όταν τελικά η ευτυχία δεν κρύβεται ούτε εκεί προσπαθούμε για τον επόμενο στόχο. “Πόσα χρήματα χρειάζονται για να είμαστε ευτυχισμένοι;” αναρωτιόμαστε. Όποιο ποσό κι αν ορίσουμε, πάντα χρειάζονται περισσότερα από όσα έχουμε, ακόμα κι αν έχουμε τα πάντα.

 

Και μιας και μιλήσαμε για χρήματα… 

 

Στη συζήτησή μας για την ευτυχία δε θα πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι κάποιες δυνάμεις του κόσμου στον οποίο ζούμε έχουν περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο την ιδέα ότι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι μόνο όταν φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, κι έτσι ζούμε σε μια κοινωνία που πιστεύει ότι η ευτυχία δεν είναι ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα, ένα ποτήρι τσάι, το γεμάτο αγάπη και αθωότητα βλέμμα ενός σκύλου. Γι’ αυτήν την κοινωνία ευτυχία είναι η δυνατότητα να παρακολουθήσουμε αυτό το ηλιοβασίλεμα από ένα σπίτι αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, πίνοντας μια κούπα πανάκριβο, σπάνιο τσάι, έχοντας δίπλα μας έναν φρεσκοκουρεμένο και καλοχτενισμένο, και καθ’όλα -για να υπάρχει και απόλυτη συμμόρφωση και υπακοή- ευνουχισμένο σκύλο μιας σπάνιας και ακριβής ράτσας.

 

Κι εμείς κάνουμε το λάθος να πιστεύουμε ότι η ευτυχία σχετίζεται κάπως με τις περιστάσεις. Και πιστεύουμε ότι αν οι συνθήκες μας γίνουν καλύτερες, θα είμαστε ευτυχισμένοι.

 

Η ευτυχία όμως, δεν έχει καμία σχέση με τις περιστάσεις. 

 

Είναι γεγονός -που πρέπει να αποδεχτούμε- ότι υπάρχουν πάρα πολλές καταστάσεις πάνω στις οποίες δεν έχουμε κανέναν απολύτως έλεγχο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε να τους επιτρέπουμε να μας κάμπτουν και να μας τραυματίζουν.

 

Θα υπάρξουν στιγμές σίγουρα μέσα στην ζωή μας που τα πράγματα δεν θα έρθουν όπως τα θέλουμε. Ο συνάδελφος και φίλος μπορεί να αποδειχθεί ένας άτεγκτος τυχοδιώκτης που υπονομεύει την ανέλιξή μας σε κάθε ευκαιρία, η προαγωγή για την οποία εργαζόμασταν τόσο σκληρά μπορεί τελικά να δοθεί σε κάποιον άλλο, ο σύντροφός μας μπορεί να αποφασίσει να μας εγκαταλείψει, μια μέρα πριν τις καλοκαιρινές μας διακοπές. 

Αυτά είναι πράγματα που μπορούν να συμβούν ακόμα και στον πιο στοργικό, συμπονετικό, προσεκτικό και οργανωτικό άνθρωπο. Όμως μετά τον αρχικό πόνο και το σοκ, η απόφαση για το αν θα αφήσουμε τον εαυτό μας να βυθιστεί στην απόγνωση εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Μπορούμε να επιτρέψουμε η απόγνωση να διαμορφώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας ή μπορούμε να επιλέξουμε να αφήσουμε το παρελθόν στο παρελθόν και να προχωρήσουμε.

 

Η ευτυχία δεν είναι κάτι που μπορούν οι καταστάσεις και οι άλλοι άνθρωποι να μας στερήσουν. Είναι κάτι που μόνο εμείς μπορούμε είτε να κρατήσουμε ή να πετάξουμε στα σκουπίδια.

 

Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες. Υπάρχουν ανεξερεύνητες εμπειρίες στις οποίες μπορούμε να βρούμε βαθιά ολοκλήρωση και νόημα. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που θα μας λατρέψουν γι’αυτό που είμαστε κατά βάθος, αυτό που δεν έχει όνομα. Αν ξοδεύουμε το χρόνο μας αγανακτώντας και κλαίγοντας, στερούμε από τον εαυτό μας την ικανοποίηση και τη δυνατότητα να απολαύσουμε αυτό που έχει αυτή η ζωή να μας προσφέρει.

 

Κι η ζωή έχει να μας προσφέρει το γεμάτη αγάπη και αθωότητα βλέμμα ενός σκύλου, μια κούπα ζεστό τσάι, αμέτρητα συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις, σε όποια φάση της ζωής μας και να βρισκόμαστε. Αρκεί να αποφασίσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Αρκεί να το αποφασίσουμε.