Ο δάσκαλος είναι μέσα σου!

Ο δάσκαλος είναι μέσα σου!

 Διανύουμε εποχές μεγάλων αλλαγών και ανακατατάξεων. Πολλά πράγματα στα οποία στηριζόμασταν τόσα χρόνια, ακόμη και τα ίδια τα θεμέλια της πραγματικότητας που βιώνουμε, αρχίζουν να καταρρέουν.

Έτσι σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητα, μας δημιουργείται όλο και πιο πολύ η ανάγκη να πάρουμε απαντήσεις, να προβλέψουμε καταστάσεις, να εμπιστευτούμε κάποιον που γνωρίζει καλύτερα. Αναζητούμε δασκάλους, απαντήσεις, σοφία, εξέλιξη και μια διαφορετική κατάσταση να υπάρχουμε χωρίς αβεβαιότητα και φόβο.


Γιατι;

 

Η μη γνώση

 

Η ζωή μας κατακλύζεται από την εύκολη πληροφορία, την άμεση πρόσβαση στη γνώση. Συνηθίσαμε να παίρνουμε απαντήσεις για όλα την ίδια τη στιγμή που τις χρειαζόμαστε. Κι όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε απαντήσεις αισθανόμαστε όλο και πιο άβολα, όλο και μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση της μη γνώσης είναι που ωριμάζει την ψυχή και την γεμίζει ενέργεια.

 

Η ψυχή παρακολουθεί και αισθάνεται το δρόμο προς τα εμπρός, περιμένει όλα τα κομμάτια του παζλ να πέσουν στο τραπέζι πριν αναζητήσουν και εντέλει καταλήξουν στις θέσεις τους. 

 

Είναι σημαντικό να είμαστε εξοικειωμένοι με αυτήν την κατάσταση της μη γνώσης. Να είμαστε εντάξει με όσα δε γνωρίζουμε και με το γεγονός ότι δεν τα γνωρίζουμε.

 

Αυτό που συμβαίνει τότε είναι ότι η συνείδησή μας διευρύνεται γύρω από τη στιγμή, βιώνουμε το παρόν με ηρεμία και γεμίζουμε ζωτική ενέργεια.  Δεν έχει καμία σχέση με φόβο, αποφυγή ή δειλία. Είναι απλά το να κρατάς ελεύθερο χώρο έως ότου η θεϊκά εμπνευσμένη δράση επιθυμεί να συμβεί φυσικά και αβίαστα μέσα σου.

 

Και όταν συμβαίνει είναι σαν να ανάβουν όλα τα φώτα του σύμπαντος ταυτόχρονα. Κι εκεί δεν υπάρχει καμία ερώτηση. Η ζωή απλά αποκαλύπτεται και ξεδιπλώνεται στον δικό της χρόνο. 

 

Αφύπνιση

 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, είναι η παραπλανητική ομίχλη της εξέλιξης και της πνευματικής αφύπνισης. Πολλοί αυτοαποκαλούμενοι δάσκαλοι μιλούν για αφύπνιση, για πνευματικότητα.

 Έχει σχηματιστεί ακόμα κι ένα σύστημα πεποιθήσεων, ιδεών, και κανόνων που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να “αφυπνιστεί”. Αυτό το σύστημα περιορίζει τους ανθρώπους ακόμα περισσότερο σε μια προγραμματισμένη ταυτότητα. Η “αφύπνιση” γίνεται αυτοσκοπός και ανάγκη. Και η ανάγκη (όπως κάθε ανάγκη) μάς παρασύρει σε μια μόνιμη κατάσταση αναμονής ενός φωτισμένου μέλλοντος αλλά και σε παγίδες, που ανήκουν στο εγώ.

 

Ποιος μπορεί να σας διδάξει;

Ποιος ξέρει το μέλλον;

Ποιος έχει τις απαντήσεις;

 

Εμφανίζεται καμιά φορά ένας δάσκαλος κι όλα όσα ακούμε από αυτόν “κουμπώνουν” στα κενά μας.

Μα φυσικά! Πολλά πράγματα μπορεί να “κουμπώσουν” στα κενά μας όταν αυτά τα κενά έχουν ανάγκη να καλυφθούν.

Πολλοί άνθρωποι μπορούν να καθρεφτίσουν όσα αισθανόμαστε, να μας συναισθανθούν, να μας κατανοήσουν, να μας καθοδηγήσουν στο δρόμο που αυτοί βαδίζουν αλλά είναι αυτοί οι δάσκαλοί μας; Μπορεί να βαδίζουν έναν δρόμο, αλλά είναι αυτός ο δρόμος δικός μας ή είναι ο δικός τους δρόμος; 

 

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον δρόμο σας. Κανείς άλλος δεν μπορεί να σας διδάξει αυτό που γνωρίζετε βαθιά στην ψυχή σας καλύτερα από τον καθένα. Αν κάποιος άλλος θα μπορούσε να γνωρίζει την ψυχή σας καλύτερα από εσάς, τότε εσείς θα ήσασταν περιττοί. Δεν θα ήσασταν εδώ.

 

Μόνο εσείς μπορείτε πραγματικά να γνωρίζετε τα βάθη της ψυχής σας, τι υπάρχει εκεί και πώς να το εκφράσετε.

 

Ο μόνος γκουρού, ο μόνος δάσκαλος, που θα χρειαστείτε στη ζωή σας είναι αυτός που βρίσκεται βαθιά μέσα σας.

 

Δε θα σας δώσει ποτέ προκάτ απαντήσεις γύρω από αυτό που θέλετε να ακούσετε (που ίσως να μην το γνωρίζετε καν). Δεν δίνει πάντα μια άμεση απάντηση ή μια άμεση λύση. Θα σας αφήσει να μαντέψετε, να αναρωτηθείτε τι συμβαίνει, να ταλαιπωρηθείτε όσο χρειάζεται.

 

Και το πιο σημαντικό: δε θα σας δώσει τίποτα νωρίτερα από όσο το χρειάζεστε γιατι γνωρίζει ότι όλοι μας είμαστε σαν τα φρούτα, τα δέντρα τα λουλούδια: ο καθένας μας χρειάζεται τον δικό του χρόνο για να ωριμάσει και να εξελιχθεί κι αυτό θα συμβεί μέσα από συγκεκριμένες εμπειρίες-εύκολες ή δύσκολες-.
Αν κάποιος παρέμβει στην φυσική ροή της ζωής, στη φυσική εξέλιξη του εαυτού αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό. 

 

Ό,τι έρχεται από αυτόν τον δάσκαλο είναι πέρα από το όποιο σύστημα πεποιθήσεων και ιδεών που πλασάρονται στον κόσμο μας ως αλήθεια είτε από την ίδια την κοινωνία είτε από γκουρού, δασκάλους, ομάδες και φιλοσοφίες. Ο δάσκαλος που βρίσκεται μέσα σας μιλάει από την καρδιά.

 

Είναι λοιπόν καιρός να αφήσουμε πίσω την αίσθηση ότι χρειαζόμαστε έναν δάσκαλο.  Είναι η ώρα να μάθουμε να ακούμε την ψυχή, να αρχίσουμε να την εμπιστευόμαστε και να ακολουθούμε αυτήν την εσωτερική διαισθητική καθοδήγηση. 

 

Τώρα είναι η ώρα να απελευθερώσεις τον δάσκαλο που βρίσκεται μέσα σου.